סופגניה משמינה יותר


 מאת: נירה אולנד - דיאטנית קלינית

בעקבות אכילה של אוכל עשיר בפחמימות (כמו למשל קמח, סוכר, תפוח אדמה ) הפחמימות מתפרקות לסוכרים פשוטים, ורמת הסוכר בדם עולה. על מנת להחזיר את רמת הסוכר לאיזון  מופרש מהלבלב ההורמון אינסולין. האינסולין "פותח" את תאי השריר, כדוריות הדם, תאי המעי ותאי השומן , ומאפשר לסוכר להכנס לתוכם. בתוך התאים הסוכר משמש לאנרגיה במקרה הטוב, או הופך לשומן ומאוחסן למקרה הצורך. 
אולם – כל תהליך הוא חלק מהקשר גופני  רחב יותר... האינסולין שמופרש הוא בעל פעילויות רבות, שהמטרה הכללית שלהן היא בניה ואחסון. בנוסף להכנסת הסוכר לתאים האינסולין דואג גם להכניס חומצות אמינו (אבני הבנין של חלבון) לתוך תאי השריר והכבד,  ומעודד גם הכנסה של חומצות שומן חופשיות המסתובבות בדם לתוך תאי השומן, הכבד והשריר. אם קיימות הרבה חומצות שומן חופשיות, האינסולין יכניס אותן לתאי השומן במהירות גדולה יחסית. התוצאה היא אחסון יעיל של השומן בתאי השומן, קרי השמנה מהירה יותר.


כשאנו אוכלים אוכל שעשיר גם בפחמימות וגם בשומן – כמו למשל סופגניה בחורף או גלידה עתירת שומן בקיץ – הסוכר או הקמח מעודדים הפרשה מוגברת של אינסולין, וזה בתורו מכניס ביעילות רבה גם את השומן הרב שאכלנו לתאי השומן והשריר, ובכך גורם להשמנה "יעילה" ומהירה יחסית. סופגניה המכילה 500 קלוריות תגרום להשמנה יעילה ומהירה יותר מאשר פיצוחים באותה כמות קלוריות, למשל, כי הפיצוחים עניים בפחמימות ולא יגרמו להפרשת אינסולין מוגברת. הקלוריות של הפיצוחים אף הן יגיעו בסופו של דבר לאחסון, אך התהליך ארוך יותר, ויש יותר הזדמנות לשרירים להשתמש בשומן לאנרגיה בפרק זמן זה.
לצערנו המצע הגנטי שלנו מעודד אותנו לאהוב ולרצות בדיוק את שילוב המזונות הזה: סוכר ושומן ביחד. אצל אנשים רבים שילוב זה הוא פיתוי בלתי נשלט: שוקולד, עוגות, עוגיות, סופגניות, גלידות. בדיוק בגלל שמזונות אלה משמינים אותנו במיוחד – מוחנו   שהתפתח לאורך מיליוני שנות מחסור מעודד אותנו לאכול אותם, כדי שלא נמות ברעב בבצורת הבאה...ולא מעניין אותו מה גודל מחסני השומן שכבר יש לנו.

 

 


אז מה עושים?
1. מגיעים לשולחן החג לא רעבים מאד – אפשר לאכול קודם ירקות, פרוסת לחם עם גבינה, או מעדן חלב דיאט, או פרי. כשלא רעבים קל יותר לעמוד בפיתויים.
2. מתחילים בארוחה דלת קלוריות יחסית, ומגיעים לחלק המשמין ביותר רק בסיום, כשכבר שבעים.
3. ממעיטים בכמות – אפשר לחתוך סופגניה רגילה לארבעה חלקים, או להכין בהכנה ביתית סופגניות קטנות הרבה יותר, ולהסתפק באחת.
4. הקטנת כמות הקלוריות בסופגניה הביתית – דרך החלפת חלק מהסוכר בממתיק מלאכותי, אפיה במקום טיגון, הכנסת פלח פרי במקום ריבה לתוך הסופגניה, וכד'.
5. מנצלים את מזג האויר החורפי להתחממות ספורטיבית – הליכה, ריצה, מחול אירובי, מכון כושר .

 

 התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.